Използваме бисквитки. Като използвате нашия сайт, вие се съгласявате с ползването им.
Приемам | Разбери повече
МУ-Варна реализира двудневно международно научно събитие, посветено на съвременните подходи в детското клинично хранене, организирано в рамките на проект № BG-RRP-2.004-0009-C02 "Медицински университет - Варна: Повишаване на транслационните постижения в медицината (MUVE-TEAM)", чрез научна група „Хранене и невроразвитие (NutriLect)“. Тази година по време на форума се проведоха Училище по детско хранене и Международна конференция по детско клинично хранене.
ESPEN Училището по детско хранене се състоя в два специализирани модула от Европейската LLL платформа, посветени на храненето при деца с гастроинтестинални, възпалителни и неврологични заболявания, както и на подходите при ентерално и парентерално хранене. Лектори бяха специалисти от Белгия, Хърватия, Великобритания и България. Те представиха утвърдени клинични практики и практически казуси.
Международната конференция по детско клинично хранене бе посветена на хранителния скрининг и оценка при деца, храненето при деца с церебрална парализа, възпалителни чревни заболявания, еозинофилен езофагит, функционална коремна болка, чернодробни и панкреасни заболявания, както и на ранното детско хранене, хранителни разстройства и невроразнообразие. В конференцията взеха участие специалисти от цялата страна в областта на клиничното хранене, както и представители на ESPGHAN – Европейското дружество по детска гастроентерология, хепатология и хранене.
С цел да повишат грижите към децата с хранителни разстройства, специалистите споделиха идеи и опит от практиката си.
Проф. д-р Ружа Панчева – водещ изследовател на Научна група „Хранене и невроразвитие (NutriLect)“ подчерта: „Днес заставаме на един кръстопът между науката и съпричастността и сме обединени от една цел – да дадем на всяко дете шанс да расте“. На форума бяха представени резултатите по проекта на NutriLect, който изследва храненето при деца с невро-дегенеративни заболявания.
Проф. д-р Илза Брокарт от Германия изтъкна, че темата, която представя на конференцията е свързана със специализираната диета в детската гастроентеорология и подчерта, че целта й е да сподели своя опит с пациенти с хранителни разстройства пред повече специалисти.
Проф. д-р Коен Хойзентройт от Белгия заяви: „Един от проектите, върху които работим сега е обзор върху родителите по темата от каква информация се нуждаят по повод за употребата на гастростоми, какви притеснения имат, какви подобрения очакват“. Специалистът поясни, че това е проект, който се развива в различни страни чрез групата по недохранване на ESPGHAN и вече има повече от 20 центъра, които искат да участват в този проект.
Проф. д-р Костас Герасимидис от Великобритания подчерта, че в днешно време има много бюрокрация за това как да се провеждат клиничните проучвания, много са напътствията за провеждането им и има много стриктни регулации. „Основното предизвикателство е, че имаме твърде много идеи и много малко време за реализацията им, но оцеляваме в името на това да подобрим начините, по които лекуваме децата с хронични заболявания чрез храната“, допълни специалистът.
По време на форума много специализанти от МУ-Варна се включиха в постерните сесии със своите разработки за специфичните хранителни нужди.
Повече информация вижте във видеото: https://www.youtube.com/watch?v=5QGklx1DIiQ&t=1s