Използваме бисквитки. Като използвате нашия сайт, вие се съгласявате с ползването им.

Приемам | Разбери повече

Научната общност на МУ-Варна, изследователската група „Обструктивна сънна апнея и коморбидност“ по проекта „Медицински университет – Варна: Повишаване на транслационните постижения в медицината (MUVE-TEAM)“ и международни партньори отбелязаха Световния ден на съня 15 март с конференцията „Добър сън за глобално здраве“.

Конференцията започна с минута мълчание в първия ден за национален траур в памет на Негово светейшество Патриарх Неофит.

Форумът предостави на вниманието на аудиторията нови научни разработки на мултидисциплинарни екипи от Европа и света, в чиято област на компетенция са различни проучвания в областта на медицината на съня.

В словото си до участниците ректорът на МУ-Варна проф. д-р Димитър Райков подчерта, че през последните години Университетът, съвместно с Българското дружество по Обструктивна сънна апнея и хъркане и Световната сънна асоциация, са организатори на множество инициативи за превенция и профилактика, посветени на Световния ден на съня. Ректорът допълни, че за МУ-Варна вече е традиция да организира безплатни диагностично-консултативни прегледи в създадената университетска лаборатория за изследване на хора с проблеми със съня. Проф. Райков изтъкна работата на мултидисциплинарните екипи от лабораторията, които през последните осем години изследваха и консултираха множество пациенти с проблеми със съня, както и хора, чиято професия изисква редовни профилактични прегледи за нарушения на концентрацията. 

Поздравителни адреси към участниците във форума поднесоха също проф. д-р Хешам Негм от Египет и Офер Якобовиц от САЩ. 

Проф. д-р Марио Милков – заместник-ректор „Международно сътрудничество“ на МУ-Варна и водещ изследовател на Научна група „Обструктивна сънна апнея и коморбидност“ уточни, че сред темите на симпозиума са изследвания на международни учени, чиято работа е съсредоточена върху Обструктивна сънна апнея (ОСА). Карлос Рейна от Испания представи „Функционално изследване на пациенти с ОСА“. Проучване по темата  „Връзка на данните от DISE с тези от сънната лаборатория“ изнесе Ицках Браверман  от Израел.

Двама учени от Италия участваха със свои разработки във форума. Джовани Камарото представи „Хирургия на горни дихателни пътища и позиционна ОСА“, а Мануеле Касале – „Barbed-фарингопластика в случаи на ОСА“.  Бразилският изследовател Фабио Лоренцети запозна аудиторията с „Небцови процедури за лечение на хъркане и ОСА“. Индийският учен Ананд Раджу Анаид представи „Ролята на езика при ОСА“, Мустафа Кемал Адалъ от Турция показа „Важността на УНГ-изследванията при оценка на ОСА. Във форумът със свое проучване за медицината на съня се включи и изследователят от Египет Ахмед Ясин Бахгат.

Конференцията, както и  дискусионният панел „Кръгла маса по проблемите на ОСА и коморбидността“ предизвикаха големия интерес на студенти и специализанти от МУ-Варна, сред които бяха и множество чуждестранни студенти от англоезичната програма на Университета.  

Събитието се проведе със съдействието на проект № BG-RRP-2.004-0009-C02 „Медицински университет - Варна: Повишаване на транслационните постижения в медицината (MUVE-TEAM)“, към научна група 3.2.2 „Обструктивна сънна апнея и коморбидност“.